Mehmetçik "Aliya'nın Emaneti"nin bekçisi

TURİZM (AA) - Anadolu Ajansı | 26.03.2013 - 15:32, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:30 2880+ kez okundu.
 

Mehmetçik "Aliya'nın Emaneti"nin bekçisi

Bosna-Hersek'te huzur ortamının devamına katkı sağlamak amacıyla Bosna'da bulunan Türk Temsil Heyeti Başkanlığı'nın faaliyetlerini görüntülendi.
 Bosna-Hersek'e, Sarı Saltuk ve Alperenlerin öncülüğünde gelen, Fatih Sultan Mehmet'in 1463'te Bosna'yı fethiyle yaklaşık 500 yıl kaldığı topraklarda derin izler bırakan Türk askeri, 1993'te savaşın sona erdirilmesi ve barışın tesisi amacıyla tekrar geldiği Bosna'da, barışı destekleme harekatının icrasına devam ediyor.AA ekibi, Bosna-Hersek'te, 17 Mayıs 1993 tarihinde Türk Kıdemli Subaylığı, 07 Haziran 2006 tarihinde Türk Unsur Komutanlığı, daha sonra da 2 Nisan 2007 tarihinden itibaren Bosna-Hersek Türk Temsil Heyet Başkanlığı adıyla görevini sürdüren Mehmetçik'in, ülke genelindeki faaliyetlerini görüntüledi.Bugüne kadar Bosna-Hersek'te oluşturulan, BM Koruma Gücü (UNPROFOR), Barış Uygulama Gücü (IFOR) ve Barış İstikrar Gücü'nde (SFOR) görev yapan Türk askeri, Aralık 2004'ten beri ise Avrupa Birliği Gücü (EUFOR) ve NATO Saraybosna Karargahı bünyesinde görevini büyük bir başarı ile sürdürüyor.Mehmetçik, Bosna-Hersek'in ilk Devlet Başkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in, Türkiye'ye emanet ettiği Bosna-Hersek'te, varlığı ve faaliyetleriyle emanete sahip çıkıyor.Türkiye, 23 farklı ülkeden yaklaşık 830 personelin görev yaptığı AB Gücü'nde, katılım itibariyle Avusturya'dan sonra 240 personel ile ikinci sırada yer alıyor.Büyük kısmı Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Butmir Kışlası'nda konuşlanan Türk askeri, aynı zamanda EUFOR karargahına bağlı olarak ülke genelinde görev yapan toplam 17 adet "irtibat ve izleme timi"nin beşinde görev yapıyor.Türk irtibat ve izleme timleri, sorumlu oldukları bölgelerde din, dil ve ırk ayrımı yapmadan her kesimden Boşnak, Sırp ve Hırvat üst düzey yöneticiler ve halkla görüşmeler yaparak halkın nabzını tutuyor ve barışın devamlılığını sağlamak için devriye görevleri icra ediyor.Türk Temsil Heyeti Başkanlığı personeline, görevlerinde halkla daha iyi ilişkiler kurabilmeleri için Boşnakça kursları veriliyor.
Bosna-Hersek'te huzur ortamının devamına katkı sağlamak amacıyla Bosna'da bulunan Türk Temsil Heyeti Başkanlığı'nın faaliyetlerini görüntülendi.

 Bosna-Hersek'e, Sarı Saltuk ve Alperenlerin öncülüğünde gelen, Fatih Sultan Mehmet'in 1463'te Bosna'yı fethiyle yaklaşık 500 yıl kaldığı topraklarda derin izler bırakan Türk askeri, 1993'te savaşın sona erdirilmesi ve barışın tesisi amacıyla tekrar geldiği Bosna'da, barışı destekleme harekatının icrasına devam ediyor.

AA ekibi, Bosna-Hersek'te, 17 Mayıs 1993 tarihinde Türk Kıdemli Subaylığı, 07 Haziran 2006 tarihinde Türk Unsur Komutanlığı, daha sonra da 2 Nisan 2007 tarihinden itibaren Bosna-Hersek Türk Temsil Heyet Başkanlığı adıyla görevini sürdüren Mehmetçik'in, ülke genelindeki faaliyetlerini görüntüledi.

Bugüne kadar Bosna-Hersek'te oluşturulan, BM Koruma Gücü (UNPROFOR), Barış Uygulama Gücü (IFOR) ve Barış İstikrar Gücü'nde (SFOR) görev yapan Türk askeri, Aralık 2004'ten beri ise Avrupa Birliği Gücü (EUFOR) ve NATO Saraybosna Karargahı bünyesinde görevini büyük bir başarı ile sürdürüyor.

Mehmetçik, Bosna-Hersek'in ilk Devlet Başkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in, Türkiye'ye emanet ettiği Bosna-Hersek'te, varlığı ve faaliyetleriyle emanete sahip çıkıyor.

Türkiye, 23 farklı ülkeden yaklaşık 830 personelin görev yaptığı AB Gücü'nde, katılım itibariyle Avusturya'dan sonra 240 personel ile ikinci sırada yer alıyor.

Büyük kısmı Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Butmir Kışlası'nda konuşlanan Türk askeri, aynı zamanda EUFOR karargahına bağlı olarak ülke genelinde görev yapan toplam 17 adet "irtibat ve izleme timi"nin beşinde görev yapıyor.

Türk irtibat ve izleme timleri, sorumlu oldukları bölgelerde din, dil ve ırk ayrımı yapmadan her kesimden Boşnak, Sırp ve Hırvat üst düzey yöneticiler ve halkla görüşmeler yaparak halkın nabzını tutuyor ve barışın devamlılığını sağlamak için devriye görevleri icra ediyor.

Türk Temsil Heyeti Başkanlığı personeline, görevlerinde halkla daha iyi ilişkiler kurabilmeleri için Boşnakça kursları veriliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve katilimcimaltepe.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.