Yunus Erdel 'ARTIK KÖKLÜ YEREL ESNAF OLUŞAMIYOR !'

EKONOMİ 24.05.2019 - 00:22, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:30 2495+ kez okundu.
 

Yunus Erdel 'ARTIK KÖKLÜ YEREL ESNAF OLUŞAMIYOR !'

Maltepe Esnaf ve Sanatkarlar Odası başkanı Yunus Erdel ekonomik krizde kepenk kapandığını söyledi :
Yunus Erdel 'ARTIK KÖKLÜ YEREL ESNAF OLUŞAMIYOR !'  Maltepe Esnaf ve Sanatkarlar Odası başkanı Yunus Erdel ekonomik krizde kepenk kapandığını söyledi :   Gıda,giyecek,benzin,kira vs. gibi tüketime yönelik her alanda görülen fiyat artışlarına karşın başta emekli maaşları olmak üzere ücretlilerin gelirlerinde beklenen artış ın olmaması adı resmi olarak açıklanmayan ekonomik krizden Maltepelilerinde nasibini aldığı gözleniyor. Bir zamanlar "teğet geçti" diye adlandırılan  ekonomik kriz  bu kez teğet geçmekten uzakta adeta delip geçiyor. Bütün sektörlerin domino teorisi gibi birbirleriyle  etkileşim yaşayarak  krizden nasibini aldığı Maltepe de de esnafların zor günler yaşadığı  görülüyor. Ekonomik krizin esnaflar üzerindeki  etkilerini değerlendirmek üzere görüşlerine başvurduğumuz Maltepe Esnaf ve Sanatkarlar odası başkanı Yunus Erdel"Son yıllarda  köklü yerel  esnaf profile kazanmak imkansızlaştı. Maltepe nin en işlek caddesi  Bağdat caddesi üzerinde açılıp ta üç ay gibi kısa sürede kapanan esnaf sayısı hızla arttı. Esnaf adayı birikimiyle dükkan açıyor birikim bitince  üstüne kazanç ve kar  koyamayınca kapatmak zorunda kalıyor. Odamıza genellikle  kredi alabilmek için başvurular geliyor. Ancak bekledikleri,hayal edilen krediyi de alamıyorlar. Çözümü kepenk kapatmada buluyorlar. Bu durumda  işsizliği tetikliyor. Ödenemeyen giderler zinciri oluşuyor. Ekonomik krizden Maltepe esnafınında  etkilendiğini söylememek mümkün değil.  Esnafla birlikte tüm halk krizden nasibini almış oluyor. Şu an itibariyle  halkın umudu 23 Haziran 2019  seçimlerinde. Piyasaların   seçimden sonra  açılmasını umut ediyorlar "dedi. Bilindiği gibi 2019 Nisan ayında TÜFE'de yıllık bazda en fazla artış yüzde 31,86 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. TÜFE'de, bir önceki yılın aynı ayına göre ev eşyası yüzde 27,64, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 27,47, sağlık yüzde 19,75 ve lokanta ve oteller yüzde 19,58 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu.  Nisan ayının zam şampiyonu yüzde 31,90'lık artışla limon oldu. Onu yüzde 31,55'le kuru soğan, yüzde 26,69'la havuç, yüzde 23,74'le kadın ceketi, yüzde 23,17 ile patates, yüzde 22,27 ile erkek gömleği, yüzde 21,10'la domates izledi. Fiyatı en çok düşen ürün yüzde 48,20 ile patlıcan oldu. Taze fasulye yüzde 31,51, çarliston biber yüzde 27,34, salatalık yüzde 25,85 azaldı.
Maltepe Esnaf ve Sanatkarlar Odası başkanı Yunus Erdel ekonomik krizde kepenk kapandığını söyledi :

Yunus Erdel 'ARTIK KÖKLÜ YEREL ESNAF OLUŞAMIYOR !' 

Maltepe Esnaf ve Sanatkarlar Odası başkanı Yunus Erdel ekonomik krizde kepenk kapandığını söyledi :  

Gıda,giyecek,benzin,kira vs. gibi tüketime yönelik her alanda görülen fiyat artışlarına karşın başta emekli maaşları olmak üzere ücretlilerin gelirlerinde beklenen artış ın olmaması adı resmi olarak açıklanmayan ekonomik krizden Maltepelilerinde nasibini aldığı gözleniyor.

Bir zamanlar "teğet geçti" diye adlandırılan  ekonomik kriz  bu kez teğet geçmekten uzakta adeta delip geçiyor. Bütün sektörlerin domino teorisi gibi birbirleriyle  etkileşim yaşayarak  krizden nasibini aldığı Maltepe de de esnafların zor günler yaşadığı  görülüyor.

Ekonomik krizin esnaflar üzerindeki  etkilerini değerlendirmek üzere görüşlerine başvurduğumuz Maltepe Esnaf ve Sanatkarlar odası başkanı Yunus Erdel"Son yıllarda  köklü yerel  esnaf profile kazanmak imkansızlaştı. Maltepe nin en işlek caddesi  Bağdat caddesi üzerinde açılıp ta üç ay gibi kısa sürede kapanan esnaf sayısı hızla arttı. Esnaf adayı birikimiyle dükkan açıyor birikim bitince  üstüne kazanç ve kar  koyamayınca kapatmak zorunda kalıyor.

Odamıza genellikle  kredi alabilmek için başvurular geliyor. Ancak bekledikleri,hayal edilen krediyi de alamıyorlar. Çözümü kepenk kapatmada buluyorlar. Bu durumda  işsizliği tetikliyor. Ödenemeyen giderler zinciri oluşuyor. Ekonomik krizden Maltepe esnafınında  etkilendiğini söylememek mümkün değil.  Esnafla birlikte tüm halk krizden nasibini almış oluyor. Şu an itibariyle  halkın umudu 23 Haziran 2019  seçimlerinde. Piyasaların   seçimden sonra  açılmasını umut ediyorlar "dedi.

Bilindiği gibi 2019 Nisan ayında TÜFE'de yıllık bazda en fazla artış yüzde 31,86 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. TÜFE'de, bir önceki yılın aynı ayına göre ev eşyası yüzde 27,64, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 27,47, sağlık yüzde 19,75 ve lokanta ve oteller yüzde 19,58 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu. 

Nisan ayının zam şampiyonu yüzde 31,90'lık artışla limon oldu. Onu yüzde 31,55'le kuru soğan, yüzde 26,69'la havuç, yüzde 23,74'le kadın ceketi, yüzde 23,17 ile patates, yüzde 22,27 ile erkek gömleği, yüzde 21,10'la domates izledi.

Fiyatı en çok düşen ürün yüzde 48,20 ile patlıcan oldu. Taze fasulye yüzde 31,51, çarliston biber yüzde 27,34, salatalık yüzde 25,85 azaldı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve katilimcimaltepe.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.