Anadolu Adliyesi'nde "Medya İletişim Bürosu" Açıldı
Anadolu Adliyesi'nde "Medya İletişim Bürosu" Açıldı
Kamuoyunun yargıyla ilgili konularda haber alma hakkının sağlanması ve sağlıklı bilgi akışının temini amacıyla Anadolu Adalet Sarayı'nda "Medya İletişim Bürosu" kuruldu.
Kamuoyunun yargıyla ilgili konularda haber alma hakkının sağlanması ve sağlıklı bilgi akışının temini amacıyla Anadolu Adalet Sarayı'nda "Medya İletişim Bürosu" kuruldu.
Adalet sarayının E Blok birinci katında kurulan Medya İletişim Bürosu'nun açılışı dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Musa Heybet, medya iletişim ofisleriyle ilgili olarak adliyelerde basın sözcülerine ve personele eğitimler verildiğini söyledi.
Bu hizmetlerin basın mensupları ile yargı mensupları arasındaki diyaloğu sağlam bir zeminde güçlendirmeye çok önemli katkı sağlayacağını vurgulayan Heybet, "Hep birlikte bu bürolarla yargıya duyulan güven duygusunu hepimiz elimizi taşın altına koyarak gerçekleştirme imkanı bulacağız." dedi.
Heybet, "Yargıya duyulan güvenin artırılması tek başına yargıya yüklenen bir görev değildir. Yargıdan etkilenen davanın tarafları, siz değerli medya mensuplarının, herkesin üzerine düşen sorumluluğu almasıyla mümkün olabilir. Bu noktada da ülkemizde yargıya duyulan güvenin yükselebilmesi için en temel faktörlerden birisi yürüyen davalar, soruşturma, kovuşturmalarla ilgili olarak doğru bilginin alınıp bu doğru bilgilerin kamuoyuna doğru şekilde yansıtılmasıdır." diye konuştu.
"Amacımız Türkiye'de basın sözcülüğünü kurumsal hale getirmek"
Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Alpaslan Azapağası da yaklaşık 3 yıldır yargı ve medya ilişkileri konusunda Avrupa Birliği ile eşleştirme projesi yürüttüklerini söyledi.
İletişim olanaklarının yaygınlaşması sonucunda, soruşturmalara ilişkin bilgi ve belgelerin hızlı ve kolayca kamuoyuna paylaşıldığını kaydeden Azapağası, "Şüpheliye ve sanığa ait bilgilerin haber yapılması ise kişilerin suçlu olduğu ön yargısını doğurmakta, suç şüphesi altında kişinin toplum içerisindeki statüsünü, şeref ve haysiyetini olumsuz etkilemektedir. Adliye haberlerinin sansasyonel etkisini kullanma gayesini güden basın bu esnada şüpheliye, sanığa, delillere, olay yerinin fotoğraf ve görüntülerine yer vererek kişilerin toplum nezdinde yargısız infaz edilmesi sonucu suçsuzluk karinesi ve buna bağlı olarak lekelenmeme hakkını ihlal etmektedir." dedi.
Azapağası, lekelenmeme hakkının korunmasının, soruşturma evresinin gizlilikle yürütülmesi ve suçsuzluk karinesine riayet edilmesiyle mümkün olduğunu kaydederek, sansasyon yaratma ve manipülasyon yapma amacına yönelik haberlerin basın özgürlüğü ile gerçekleştirilemeyeceğini dile getirdi.
Demokratik toplumlarda medyanın kamuoyunu bilgilendirme ve kamuoyu temsilciliği görevi olduğunu belirten Azapağası, "Kitlesel medya ve yargı arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi projesiyle amacımız Türkiye'de basın sözcülüğünü kurumsal hale getirmek, yargının bağımsızlık ilkesi ve masumiyet karinesi çerçevesinde yargısal faaliyetler hakkında sağlıklı bilgi akışını sağlamaktır. Bunun sonucunda da yargıya olan güvenin artmasını ve insan hakları ile temel özgürlüklerin güçlenmesini sağlamaktadır. Bu gün için baktığımız zaman yargıya olan güveni etkileyen en önemli unsurların başında medya olduğu unutulmamalıdır" diye konuştu.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun ise, "Her şey güzel olacak inşallah. Hayırlı uğurlu olsun. Medyayla zaten ilişkilerimiz iyiydi. Bu iyi ilişkilerimizi daha da artıracağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Açılış törenine, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı,Başsavcı vekilleri Hüseyin Gümüş ve Sırrı Topluyıldız'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda adliye personeli katıldı. Katılımcılar daha sonra, kurdele keserek Medya İletişim Bürosu'nun açılışını yaptı.