CHP'li Belediyeler Cemevlerinin İbadethane Olması İçin Karar Alacak
CHP'li Belediyeler Cemevlerinin İbadethane Olması İçin Karar Alacak
Cemevlerinin ibadethane sayılması için ilk kararı CHP'li Maltepe Belediyelerinin aldığını söyleyen Ağbaba, "Maltepe Belediyesi bu kararını 5393 Sayılı Kanun'un yetki ve imtiyazları başlıklı 15. maddesinin (a) bendi gereğince 'belde sakinlerinin mahalli müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla her türlü faaliyet ve girişimde bulunmak' hükmü gereğince vermiştir. CHP'li belediyeler ve CHP'nin muhalefette bulunduğu belediyelerdeki meclis üyelerimiz, devletin atamadığı adımı atacaklardır. Kentlerimizde yaşayan Alevi inancına mensup vatandaşlarımızın inanç ve ibadet hizmetlerini gerçekleştirdikleri cemevleri, 5393 sayılı Belediye Kanunu kapsamında ibadethane olarak değerlendirilerek yasanın tanıdığı hak ve hizmetlerden yararlandırılacaklardır" dedi.CHP Genel Başkan Yardımcısı, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP’li belediyelerin Şubat ayında yapılacak ilk meclis toplantılarında cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi için gerekli çalışmaları başlatacaklarını söyledi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP'li belediyelerin Şubat ayında yapılacak ilk meclis toplantılarında cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi için gerekli çalışmaları başlatacaklarını söyledi.Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Gümüş ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Sekreteri Cemal Özdamar ile birlikte parlamentoda düzenlediği basın toplantısında parti olarak hazırladıkları "Herkes İçin İnanç Özgürlüğü" paketini hatırlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, bu eylem planının en somut önerilerinden birisinin cemevlerinin ibadethane olarak hizmet vermesi yönünde bir karar aldıklarını açıkladı. Laik bir devletin tüm yurttaşlarının dinine ve inançlarına saygı duyması, bir inanca mensup yurttaşlara, hiçbir dini inancı olmayan yurttaşlarına da eşit mesafede durması gerektiğini belirten Ağbaba, devletin hiçbir inancı veya mezhebi diğerine tercih etmemesi gerektiğinin altını çizdi. Devletin Alevi vatandaşları hükümetin siyasal duruşuna göre tanımlamaktan vazgeçmek zorunda olduğunu ifade eden Ağbaba, önkoşulsuz olarak Alevilerin inanç ve ibadetlerini gerçekleştirdikleri cemevlerinin statüsünün tanınması gerektiğini kaydetti. Alevi yurttaşların eşit yurttaşlık talebinin karşılanması gerektiğini söyleyen Ağbaba, "Alevi yurttaşlarımız, diğer inançlara mensup veya hiçbir inanca mensup olmayan yurttaşlarımız gibi vergilerini vermekte, anayasanın emrettiği gibi vatandaş olmaktan kaynaklı sorumluluklarını yerine getirmektedirler. Eşit yurttaşlık ilkesi, yurttaşların dili, dini, inancı, cinsiyeti ve ırkı nedeniyle ayrımcılığa maruz kalmadan hakta ve özgürlükte eşit kabul edilmesini ifade eder. Bu sebeple ülkemizde birden fazla etnik ve dinsel grubun varlığı resmen tanınmalı, vatandaşlar arasındaki her türlü ayrımcılığa son verilmeli ve bütün yasal düzenlemeler bu doğrultuda yapılmalıdır" dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinin sadece belli bir mezhebe mensup yurttaşlara aktarılmasının, diğer farklı inanç topluluklarının aleyhine kullanılmasının anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirten Ağbaba, "Diyanete ayrılan bütçe, Alevi yurttaşlarımızın kurumları, ibadethaneleri dahil diğer bütün inançlar için eşit oranda paylaştırılmalıdır. Aleviler bu devlete kuruşu kuruşuna vergisini ödüyorsa diğer yurttaşlarımız gibi aynı haklardan faydalanmalıdır. Bunun için öncelikle devlet, her inanca eşit mesafede durmasını bilmek zorundadır" diye konuştu.
Devletin atması gereken bir adımı yerel yönetimlerle atmaya karar verdiklerini açıklayan Ağbaba, "Belediyelerimiz, önümüzdeki Şubat ayında yapılacak ilk meclis toplantılarında cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi için gerekli çalışmaları başlatacaklar. Çünkü CHP'li belediyeler, her türlü dini inanca saygılı ve eşit yurttaşlığa inanan laik ve demokratik yapılardır. Çünkü CHP'li belediyeler cami, kilise, havra, cemevi gibi inanç merkezlerinin kent halkının yüzlerini ağartacak ve gurur duyacağı mekanlar olması için çalışır" şeklinde konuştu.
Cami, cemevi, kilise, havra ve tüm inanç merkezlerinin en temiz ve en bakımlı olduğu kentlerin CHP'li belediyelerin yönettiği kentler olduğunu söyleyen Ağbaba, "Bugüne kadar CHP belediyeleri olarak tüm inanç merkezlerinin bakımını ve temizliğini hiçbir ayrım gözetmeksizin nasıl üstlendiysek, bundan sonra da bunu daha da yaygınlaştırarak sürdüreceğiz. Sadece CHP'li belediyelerde değil, muhalefet olduğumuz belediye meclislerinde de belediye meclisi üyelerimizin gerekli girişimlerde bulunacaklarını buradan sizlerle paylaşmak istiyorum" ifadelerini kullandı.
Cemevlerinin ibadethane sayılması için ilk kararı CHP'li Maltepe ve Didim Belediyelerinin aldığını söyleyen Ağbaba, "Maltepe Belediyesi bu kararını 5393 Sayılı Kanun'un yetki ve imtiyazları başlıklı 15. maddesinin (a) bendi gereğince 'belde sakinlerinin mahalli müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla her türlü faaliyet ve girişimde bulunmak' hükmü gereğince vermiştir. CHP'li belediyeler ve CHP'nin muhalefette bulunduğu belediyelerdeki meclis üyelerimiz, devletin atamadığı adımı atacaklardır. Kentlerimizde yaşayan Alevi inancına mensup vatandaşlarımızın inanç ve ibadet hizmetlerini gerçekleştirdikleri cemevleri, 5393 sayılı Belediye Kanunu kapsamında ibadethane olarak değerlendirilerek yasanın tanıdığı hak ve hizmetlerden yararlandırılacaklardır" dedi.
CHP olarak iktidarda oldukları kentlerde gerekeni yapacaklarının altını çizen Ağbaba, "İktidarda ve muhalefette olduğumuz Türkiye'deki tüm belediye meclis üyelerimiz ilk belediye meclis toplantısında gerekli başvurularda bulunacaklardır. Bugünden sonra CHP'li belediyeler cemevlerini ibadethane olarak değerlendirecek ve diğer inanç merkezlerine sunulan tüm hizmetler cemevlerine de sunulacak" diye konuştu.
Ağbaba, tüm CHP'li belediyelere bu konuda tavsiye mektubu yazılacağını açıkladı.