KOSGEB’ten Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı

KOSGEB’ten Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı

 

KOSGEB, Covid-19 salgınından etkilenen işletmeler için  “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı”nı açıkladı. Şartları sağlayan mikro işletmeler 30 bin, küçük işletmeler 75 bin liraya kadar 3 yıl geri ödemesiz, faizsiz destekten faydalanabilecek. Başvurular 21 Mayıs’a kadar e-Devlet üzerinden yapılabilecek.

KOSGEB İstanbul İkitelli Müdürü Tolga Erkan, açıklanan yeni destek programından işletmelerin nasıl yararlanabileceğini anlattı.

Destek programından yararlanmak isteyen, imalat sanayisinde faaliyet gösteren mikro ve küçük işletmeler ile 2017 ve sonrasında kurulan imalat, bilgisayar programlama, bilimsel Ar-Ge yapan işletmelerin programa başvurabileceğini söyleyen KOSGEB İkitelli Müdürü Erkan; “KOSGEB  olarak; mikro işletmelere 30 bin, küçük işletmelere ise 75 bin destek sağlayacağız. Bu destek 3 yıl geri ödemesiz, 3 yıldan sonra ise taksitler halinde ödenecek.” diye konuştu.

KOSGEB’in bir banka kredisine ihtiyaç duymadan ödemeleri direkt yapacağını söyleyen Erkan; “Proje kapsamının iki bileşeni var. Birinci bileşen, imalat sanayisinde mikro ve küçük işletmeler. Bu bileşende; mikro işletmelere 30 bin TL, küçük işletmelere 75 bin TL geri ödemeli destek sağlanacak. İkinci bileşen ise; girişimciler ve imalat sanayisindeki işletmeler. Yine mikro ve küçük işletmelere 30 bin TL ve 75 bin TL’lik iki ayrım var. Ancak bu işletmeciler, yenilikçi girişimci ise destekten ek olarak 25 bin TL daha faydalanabiliyorlar. Yani destek 100 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.” dedi.

Destek programına, NACE kodlama sisteminde Kısım C’de bulunan imalat sanayiinde faaliyet gösteren mikro ve küçük işletmeler ile bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge yapan işletmeler başvurabilecek.

“Başvurular, İşletmelerin Yetkili Kişileri Tarafından Yapılacak”

Bu programın, Covid-19 kapsamında sermayesi azalan işletmelere verilen bir destek programı olduğunu söyleyen Erkan; “Programa başvuruda, işletmelerin 2019 yılında net satış hasılatının 75 bin TL olması şartı var. Başvuran işletmelerin, 2019-2020’de yüzde 25’lik bir gelir kaybı yaşaması gerekiyor. SGK ve vergi borçlarının olmaması gerekiyor.” dedi.

Başvuruların, işletmelerin yetkili kişileri tarafından KOSGEB’in web sayfasından ‘e-hizmetler’ bölümünden yapılabileceğini ekleyen Erkan, son başvuru tarihinin 21 Mayıs 2021 olduğunu ve Haziran ayında destek ödemelerinin başlamasının planlandığını belirtti.

 

Bizi Takip Edin