Fikri Sönmez Maltepe’de anıldı
Ordu Fatsa’nın devrimci belediye başkanı Fikri Sönmez 37. ölüm yıldönümünde Maltepe Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde .“Ben ne yaptıysam halkım için, halkımla birlikte yaptım” diyen 'Terzi Fikri'nin sözleri tarihe geçti.
Ordu Fatsa’nın devrimci belediye başkanı olan ve ‘Terzi Fikri’ olarak bilinen Fikri Sönmez, ölümünün 37. yılında anıldı. Sönmez, özellikle halkçı yerel yönetim uygulamalarıyla Türkiye tarihine geçen bir belediye başkanı olarak biliniyor.
Sönmez’in fotoğraflarının sergilendiği ve o döneme tanıklık eden yol arkadaşları tarafından yaşananların anlatıldığı gecede duygu dolu anlar yaşandı.
İDOP tarafından düzenlenen Fatsa: Bir Doğrudan Demokrasi Deneyimi isimli etkinlikte Sunumunu Aynur Karabaş’ın üstlendiği etkinliğinde “Fatsa Deneyimine Bugünden Bakmak” panelinde Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Cervatoğlu Sol Parti Meclis Üyesi Alper Taş, Prof. Dr. Öğretim Üyesi Doğan Tılıç konuşmacı olarak yer aldı.
Etkinliğin ardından Döneme İlişkin Besteleriyle Mehmet Gümüş konser verdi.
İstanbul Demokrat Ordulular Platformu tarafından Maltepe Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlenen geceye ev sahipliği yapan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Çervatoğlu, İlçe Başkanı Ali Cengiz Erol ve yönetim kurulu üyeleri,CHP Maltepe ilçe gençlik kolları başkanı Deniz Karagöz,
Sol Parti Meclis Üyesi Alper Taş ,CHP Maltepe Belediye Başkan yardımcıları Canan Döner,Savaş Eroğlu,Maltepe Belediye Meclis Üyeleri Ercan Konak,Erdoğan Kocaoğlu,Yusuf Koçhan,Yıldız Doğan,Erol Tepebaşı,Maltepe Yerel Gazeteciler Dernek (MAYGAD) başkanı ,Maltepe Kent Konseyi Başkan Vekili Melek Köselerden ve yüzlerce kişi katıldı.
FİKRİ SÖNMEZ KİMDİR?
Fatsa'nın 'Terzi Fikri'si Fikri Sönmez kimdir?
1938’de Ordu’nun Fatsa ilçesine bağlı Kabakdağı köyünde doğdu. Yoksul bir çocukluk geçirdi. İlkokul sonrası bir terzinin yanında çırak olarak çalışmaya başladı.
1960’larla birlikte Türkiye İşçi Partisi’ne üye oldu ve aktif siyasete başladı. TİP’in Fatsa’daki örgütlenmesi için çalıştı.
Dev-Genç’le birlikte 6. Filo’ya karşı eylemlerde yer aldı. 1972’de THKP-C davasından yargılandı. Mahir Çayan ve arkadaşlarının Maltepe Askeri Cezaevi’nden kaçışı sonrası Karadeniz’e geçmelerine yardımcı olmakla suçlandı. 2 yıl kadar tutuklu yargılandıktan sonra 1974’te afla serbest kaldı. Karadeniz bölgesindeki emekçilerin ve köylülerin içerisinde mücadele yürüttü. 1978-79’da “Fındıkta sömürüye son” mitinglerini örgütleyen isimlerden biri oldu.