Esin Köymen Hedef planlı ve afetlere dayanıklı kentleşme

Esin Köymen Hedef planlı ve afetlere dayanıklı kentleşme

 

CHP Maltepe Belediye Başkan Aday Adayı Esin Köymen, imar sürecinin yeniden yapılandırılarak, Afetlere karşı güvenli ve planlı bir kentleşmeyi gerçekleştirmek zorunda olduğumuzu söyledi

CHP Maltepe Belediye Başkan Aday Adayı Esin Köymen düzenlediği basın toplantısında bölgede görev yapan gazetecilerle buluştu.

Neden aday olduğunu, nasıl bir belediye başkanı olacağını anlatan Esin Köymen açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Esin Köymen toplantının başında yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Bugün burada bir göreve talip olmak için çıktığımız yolda hedeflerimizin neler olduğunu sizlerle paylaşmak için bir aradayız.

Yerel Yönetim Seçimleri; Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında yerel yönetimlerin ne yazık ki özerk yapılarının değiştirildiği ve yetkilerinin kısıtlandığı bir ortamda gerçekleştirilecektir.

Cumhuriyetimizin 100. Yılında ve Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlara seçme ve seçilme hakkı verdiği 5 Aralık 1934 yılından günümüze geçen 89 yıl sonra bugün bir kadın belediye başkan aday adayı olarak bu göreve talip olmaktan da onur duyuyorum. Maltepe’nin sorunlarını yakından bilen bir aday olarak bu sorunların çözülmesine katkı sunacağıma inanıyorum.

Yerel yönetimler, demokratik siyasal kurumlardır ve yerel halkın iradesine dayalı yönetim birimleridir. Yaşadığımız çevrelerin ve sosyal koşulların olumlu olması, toplumsal dayanışma, barış ve huzur gibi sağlığımızı doğrudan ve dolaylı etkileyen faktörler bireysel ve toplumsal sağlığımızı sürdürme ve geliştirme açısından oldukça önemlidir.

İçinde bulunduğumuz dönemde; ekonomik krizle birlikte toplumsal ve sosyal kriz koşulları gittikçe ağırlaşmaktadır. 6 -20 Şubat 2023 tarihli depremler ve afetler siyasi erk adına bir fırsata dönüştürülerek planlama, kentleşme ve yapılaşma süreçleri rant odaklı politikaların aracı haline getirilmektedir.

Kamusal ve hukuki denetim yok sayılarak planlama ve imar süreci yeniden yapılandırılarak, kamuya ait kaynaklar, kentler, doğal, kültürel değerlerin yatırım araçlarına dönüştürülmektedir.

Afetlere karşı güvenli yapılarda ve çevrelerde yaşama hakkımız, ekonomik koşullar nedeniyle erişilemez durumdadır. Tam da bu nedenle artık Toplumcu Belediyecilik anlayışını Maltepe’de hayata geçirmek istiyoruz.

Özellikle ilçemizin kentsel dönüşüm süreci son yasal düzenlemelerle birlikte çok daha zor bir sürecin başlangıç sorunu olarak karşımızda durmaktadır.

Sadece dönüşüm alanları değil, tüm yapılı çevremiz artık rezerv yapı alanı ilanı tehdidi altındadır.

Tarihsel bağlamından ve güncel gelişmelerden yola çıkarak bugünün koşullarında toplumcu belediyecilik; kapitalizmin çok boyutlu krizinin yarattığı tahribata karşı halkı koruyan ve insanın üretken ve mutlu yaşayacağı kenti yaratabilen belediyeciliktir.

Planlı bir kentleşme ve afetlere dayanıklı bir kentleşme hepimizin boynunun borcudur.

Esin Köymen, nasıl bir belediye yönetimi sorularının yanıtını da maddeler halinde şöyle verdi;

Demokratik yönetim ilkesi çerçevesinde Belediye çalışma sisteminin demokratikleştirilmesi; örgütlü toplum kesimlerinin karar ve yönetim sürecine katılması; Belediyenin sorumluluğunda planlama-karar alma-uygulama sürecinde yurttaş-üniversite-meslek odaları-demokratik kitle örgütlerinin katılımı; her türlü çıkarcılığın ortadan kaldırılması

Ortak yaşam kültürü ve kentlilik bilinci ile piyasa araçlarının bir araya getirerek yalnızlaştırdığı, kendine ve kentine yabancılaştırdığı tüketici birey yerine toplumcu belediyeciliğin kamusal alan ve etkinliklerde biraya getirdiği üretici, dayanışmacı ve paylaşımcı yurttaşın yaratılması; Kentine sahip çıkan, talep eden, sorgulayan, hak arayan yurttaşı destekleyen ve kentlilik bilincinin oluşması için olanak yaratan belediyecilik…

Toplumsal eşitlik; Her kentli kentin sahibi ve ortağıdır; kentli, gelir durumundan bağımsız olarak belediye hizmetlerinden yararlanma hakkına sahiptir. Özellikle kadınlar, çocuklar ve dezavantajlı grupların ihtiyaçlarını karşılayan bir yerel yönetim anlayışı olmazsa olmazdır.

Toplumcu belediye kentte her düzeyde dayanışmaya öncülük eden ve dayanışmayı kuran belediyedir.

Üretici belediyecilik; Kaynak yaratan, üreten ve üretime yön veren; istihdam olanakları yaratılmasına katkı sağlayan; kooperatifçiliği destekleyen, kooperatif kuran belediyecilik anlayışıdır. Kendini ilçenin bir parçası olarak gördüğü zaman insanlar daha çok sahip çıkacaktır. Problemlerin çözümünü birlikte bulacaktır.

Yerelde toplum yararına planlama ve kalkınma ulusal ölçekte toplum yararına planlama ve kalkınma ile mümkündür.

Belediye hizmetlerinde ve istihdam koşullarının iyileştirilmesi ve emek gücünün değerinin yükseltilmesi ana ilkemiz olacaktır.