MALTEPE BELEDİYESİ SPOR İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜNDEN HAREKET EĞİTİMİ BAŞLIYOR
Çocukların sporla iç içe büyümesi, hareketli nesiller yetişmesi hedefiyle eğitimler veren Maltepe Belediyesi Spor İşleri Müdürlüğü eğitimleri, uzman ve tecrübeli eğitmenler eşliğinde gerçekleşiyor. Eğitmenler, branş bazlı sportif eğitim programının yanı sıra takım ruhunu, yardımlaşmayı, fair-play ruhu içinde rekabeti ve spor kültürünü çocuklara aşılamayı amaçlıyor.
Maltepe Belediyesi Spor İşleri Müdürlüğü tarafından sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Hey çocuklar! Harekete geçme zamanı geldi. 31 Mayıs’tan itibaren gün, Hareket Eğitimiyle başlayacak. Var mısınız? 7-12 yaş arası herkesi 9’da bekliyoruz. Pazartesi, Çarşamba: Esenkent Futbol Sahası Salı, Perşembe: Girne Spor Tesisleri Cuma: Z.evler Futbol Sahası Hareket Eğitimi Nedir ve Neleri Kapsar? Çocuklarda motorik özelliklerin mümkün olan en üst seviyeye çıkartılması şeklinde tanımlayabileceğimiz hareket eğitimi; fiziksel becerilerin yanında çocuğun kendini ifade edebilmesi için yeni yöntemler bulmasına, problem çözme yeteneğini geliştirmesine olumlu katkılar sunan, dikkat ve zihinsel becerilerinde tam anlamıyla gelişimini sağlayan planlı ve sistematik bir çalışmadır. Kısaca hareketin keşfedilmesi ve üretilmesi olarak tanımlanabilir.Daha genel ve spesifik spor becerileri oluşturmak için gerekli yapı taşlarıdır. Örneğin; dikey sıçramayı bilmeden ribaund alamaz ya da koordinasyonu zayıfsa karmaşık becerileri yapamaz. Temel becerilere hakim olmadan, çocuklar daha sonraki yaşamda daha karmaşık hareket kalıpları oluşturmak için birbirleriyle bağlantı kuramazlar. Bu temel beceriler lokomotor, non-lokomotor ve manipülatiftir.
HAREKET EĞİTİMİ; LOKOMOTOR BECERİLERİN GELİŞİMİNİ SAĞLAR.
Lokomotor beceriler; bir noktadan bir noktaya gitmek için vücudun başvurduğu hareketlerdir. Örneğin; çocuğun koşu tekniğinde bir bozukluk var ise sporcu olduğu zaman bu bozukluk nedeni ile performansın gelişimi daha yavaş olabilir, hatta sakatlıklara neden olabilir. Hareket eğitimi ile beraber, büyük kas grupları kullanımı ve gelişimi sağlanır. Yürüme, koşma, atlama, sıçrama, sekme, tırmanma, kayma, sürünme vb. gibi.
ÇOCUĞUNUZUN NON-LOKOMOTOR BECERİLERİNİN GELİŞİMİNİ SAĞLAR.
Non-lokomotor beceriler; bireyin bulunduğu zemin üzerinde dengesini yer çekimine karşı koruma yeteneğidir. Örneğin; burada alınan sağlam alt yapı sporcu olduğu zaman alınan temas veya denge gerektiren işlerde sporcunun dengede kalmasını sakatlanma riskinin düşmesine yardımcı olur. Büyük kas grupları kullanımı ve gelişimi sağlanır. Eğilme, bükülme, takla, sallanma, dönmek, simetri-asimetri vücut şekilleri vb.
Çocuğunuz hareket eğitimi sayesinde sosyalleşmeyi öğrenir. Sosyalleşme birçok karmaşık faktörün etkilediği bir oluşum olarak görülmektedir. Sosyalleşme kişinin, grubun kural ve değerlerine uymayı öğrenmesi, bu değerler düzenini benimsemesidir. Genellikle çocuklarının dikkati çabuk dağılabildiğinden eğitim içerisinde yapılan hareketler uzun süreli olmamalı, çeşitlilik içermeli ve çeşitli materyallerle desteklenmelidir.
MANİPÜLATİF BECERİLERİN GELİŞİMİNİ SAĞLAR.
Manipülatif beceriler; bireyin, bir nesne ile ilişkisini gerektiren hareketlerdir. Bu beceriler küçük kas becerilerinin gelişimini destekler. Atma, tutma, fırlatma, vurma, sürme vb. Hareket eğitiminde elde edilen gelişim, çocukların ileride spor yaşantılarına bir profesyonel olarak devam edebilmeleri için bir mihenk taşı niteliğindedir. Çocuklarınız, tablet bilgisayarlarda sürekli oyun oynayan akranlarından daha sağlıklı, enerjik ve umutlu olacaklardır. Hareket eğitiminde uygulanan programlar, gelişi güzel olarak değil; belli başlı gelişim hedefleri ve amaçlar çerçevesinde planlanır.
Sporun; bir eğitim aracı olarak çocuğun her yönden gelişmesinde büyük rol oynadığı bilinmektedir. Sportif oyunlara bir ekip üyesi olarak katılma; çocukta yardımlaşma, beraber çalışma, diğer ekip elemanlarına ve oyun düzenine saygılı olma gibi duyguları geliştirdiği ifade edilmektedir.
Sporun oyun haline getirilerek sunulması ise, çok eski dönemlerden beri insan yaşamı üzerinde etkilidir. Çocuk için oyun bedensel, zihinsel ve ruhsal açıdan faydalı bir egzersiz anlamına gelmektedir. Oyun sayesinde çocuk, anne karnından itibaren başladığı gelişim serüvenine sosyal çevreyi dahil etmektedir. Oyun sayesinde birey, toplumla ve sosyal dünya ile tanışmaktadır. Bir yandan bedensel anlamda daha kompleks davranışları gerçekleştirebilecek hale gelirken, diğer yandan sosyal bir çevreyle nasıl uyum içinde yaşaması gerektiğini öğrenmektedir.
HAREKET EĞİTİMİ NELERİ KAPSAR?
Çocuğa yeterli hareket tepkileri kazandırmayı amaçlar. Çocuğun fiziksel çevresi içinde kendini ve bedenini kullanma kapasitesinin farkına varmasını sağlar. Çocuğun, koordinatif ve motor becerilerini geliştirmeyi amaçlar. Çocuğun; kuvvet, dayanıklılık, koordinasyon ve esneklik gelişimini amaçlar. Çocuğun lokomotor, non-lokomotor, manipülatif becerilerini geliştirir. Çocuğun postürünün düzeltilmesi ve gelişmesine yardımcı olur.