SASAV'DAN MUHTEŞEM GÖSTERİ
18 Mart Çanakkale Haftası kapsamında gerçekleştirilen etkinliklere bu yıl çok özel bir tiyatro gösterisi ile damgasını vuran Sasav; Maltepe’nin ve İstanbul’un bir çok ileri gelen sivil toplum önderleri ve kuruluşunu bu vesile ile bir araya getirdi.
Küçükyalı Evlendirme Dairesi Serince Salonunda ücretsiz olarak gösterilen ‘’Sarıkamış’tan Çanakkale’ye adlı oyunu yazan ve yöneten Dr. Zihni Papakçı.
Zihni Papakçı ve Papakçı Tiyatro Grubu’nun bu oyunu geçtiğimiz yıllarda Sarıkamış’ta, Bakü’de, Moskova’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda da oynamış ve büyük beğeni ve ilgi görmüş.
Papakçı’nın kendi ifadesiyle Eklektik Tiyatro tarzında yazılan ve sahnelenen oyuna belgesel dökümanlarla da efekt ve görsellik katılmış. Gecede oyun içerisinde şiirler, Çanakkale için koşulmuş ağıt ve Türküler de eş zamanlı dile getirilerek muhteşem bir duygu seli yaşanmasına vesile oldu. Sasav Yönetim Kurulu ve Mütevelli Üyesi, aynı zamanda Devlet Opera ve Balesi oyuncularından Tarık Çakar da muhteşem performansıyla Türkülere can verdi.
Devlet Tiyatrosu çalışanları ve amatör oyuncuların bir arada rol aldığı oyunda; hümanist bakış açısı ile Sarıkamış ve Çanakkale Savaşında yaşanan duygulara hem bir evrensellik katılmış hem de milli ve manevi değerlerimizin insan sevgisi ile bezenmiş, tüm dünyaya örnek olan, Türk kahramanlığı da vurgulanmış.
Türk Dünyasının ileri gelen sivil toplum kuruluşları ve yetkilileri de etkinlikte bir araya gelme fırsatı buldu.
Doğu Türkistan sürgün hükümeti başbakanı ve Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı İsmail Cengiz, Türkistanlılar Kültür ve Sosyal Yardım Derneği Başkanı Ekber Yassa,
Kazak Türkleri ve Sosyal Yardım Derneği Başkanı Serkan Dinctürk, Azerbaycan Kültür Evi Başkanı Hikmet Elp, Karapapak, Terekeme Türkleri Dernekleri’nin ve Azarbaycan ve İtalya Elçiliklerinden temsilcilerinde katıldığı gecede verilen arada bir çok konuda sohbet imkanı da bulan konuklar birlikte bol bol resim de çektirdiler.
‘’Çırpınırdı Karadeniz’’.marşı ile coşan konuklar bu vesile ile Azarbaycan ve Bakü’nün kurtuluşu için verdiği mücadele ile Enver Paşa ve kardeşi Nuri Paşa’yı da unutmamış oldu ve Sarıkamış şehitleri ile birlikte andı.
Sanatsal etkinliklerin yanında değerler eğitimi de veriliyor.
Açılış konuşmasını Sasav Yönetim Kurulu üyesi Doç. Vural Yıldırım’ın yaptığı gecede Papakçı Tiyatro Grubu oyuncularına ve Zihni Pakçı’ya Sasav Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Basri Erdem tarafından Teşekkür belgesi ve çiçek verildi.
Sasav’ın üç dönemdir Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten Ahmet Baykan yaptığı teşekkür konuşmasında da; sanatsal faaliyetlerin bir faydasının da değerler eğitimi vermek için vesile olduğunu dile getirerek;
- Sanatın evrensel değerlerinin, - hiç bir millete nasip olmayan - Türk Milleti’nin haklı ve onurlu tarihi ve kültürüyle de bire bir örtüştüğünü belirterek - ‘’kültüründe barış, kardeşlik, kadın, anne, çocuk ve insan sevgisi gibi evrensel değerleri barındırmanın yanında, yardımlaşma, kahramanlık, şehitlik ve Atatürk gibi diğer toplumlara örnek teşkil eden milli değerleri de olan başka bir toplum yoktur’’
- ‘’Maalesef günümüzde teknoloji ve küreselleşmenin olumsuz etkileri bizleri, bu değerlerin dejenere olması (bozulması) ve giderek yok olması tehlikesi ile karşı karşıya bırakmıştır. Bu bağlamda vakfımız evrensel ve milli değerlerimizi sanatsal faaliyetlerle canlı tutarak yeni nesillere aktarma çabasının yanında, ustalara saygı ve genç yeteneklere fırsat eşitliği sağlamayı da ilkeleri arasına koymuştur. Yönetim olarak bize duyduğunuz güven doğrultusunda bundan sonraki faaliyetlerimize de tüzüğümüz ve üstlendiğimiz bu misyonumuz doğrultusunda aralıksız devam edeceğiz’’ dedi.
1995 yılında kurulan Sasav - Sanatçılar ve Sanatseverler Vakfı;
Sanat ve Kültür varlıklarını daha geniş kitlelere yayarak, sanatın birçok dalında yaratıcı fikirlerle sanatçı ve halkı bir araya getiren, iletişimi sağlayacak projeler üretip kamuya yararlı hizmetler sunmak amacıyla faaliyetlerine aralıksız devam ediyor.
Resimden - müziğe, heykelden - fotoğrafa, danstan - halkoyununa, yazarlıktan - çizerliğe kadar her alanda sanat ve kültür faaliyetlerinde hem ustalara saygıyı hem de genç yeteneklere ve modern çalışmalara destek olmayı uğraşları arasına koyan Sasav; Maltepe Beşçeşmeler ’de kendi binasında sanatsal faaliyetlerine aralıksız devam etmektedir.
2011 yılında AHDAT – Anadolu Halk Dansları Gençlik Spor Kulübü ve Musiki Derneği ile yaptığı işbirliği çerçevesinde özellikle resim, drama, müzik, bale, dans ve halkoyunları alanlarında da kurslar verilmekte olan vakıfta kurs gören kursiyerler, yılsonunda bu eğitimlerini Maltepe Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde yaptıkları mezuniyet gösteriler ile de pekiştiriyorlar.
Kurucuları arasında Hülya Koçyiğit, Selami Şahin, Gülgün Feyman gibi birçok ünlü sanatçı var.
Kurucuları arasında Hülya Koçyiğit, Selami Şahin, Gülgün Feyman gibi birçok ünlü sanatçı, Hüseyin Şimşek ve Tuncer Ciner gibi iş adamlarının bulunduğu Sanatçılar ve Sanatseverler Vakfı, Maltepeli ressam ve sanatçıların, Maltepe Kaymakamlığı’nın, Maltepe Belediyesi’nin, Anadolu Halk Dansları Derneği’nin ve Maltepeli sanatseverlerin maddi ve manevi desteği ile sanatsal etkinliklerini sürdürmektedir.
Tüm resmi bayram ve kutlamalarda etkinlik düzenleyen Sasav, özellikle 18 Mart Şehitler Haftası, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda gerek sanat galerisinde açtığı resim sergileri ile gerekse de halka açık meydanlarda ve salonlarda yapmış gösterilerle de beğeni toplamaktadır.