TÜRKİYE’Yİ FRENLEMEYE ÇALIŞANLAR AMAÇLARINA ULAŞAMAYACAK
TÜRKİYE’Yİ FRENLEMEYE ÇALIŞANLAR AMAÇLARINA ULAŞAMAYACAK
“Ulaştırma yatırımlarında ne kadar iyi bir noktaya gelirsek ülkemizin büyümesinin önünü o derece açmış oluruz” Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Havalimanı 3. Bağımsız Pisti, Devlet Konukevi ve Camii Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Kalkınmanın temel unsuru olarak ulaştırma yatırımlarında ne kadar iyi bir noktaya gelirsek ülkemizin büyümesinin ve güçlenmesinin önünü de o denli açmış oluruz” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Havalimanı 3. Bağımsız Pisti, Devlet Konukevi ve Camii Açılış Töreni’ne katılarak bir konuşma yaptı.
“İSTANBUL HAVALİMANI, TÜRKİYE'NİN 2023 HEDEFLERİNİN SEMBOLLERİNDEN BİRİDİR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni havalimanının İstanbul'un dünya markası vasfını bir adım ileriye taşıyacağını belirterek, İstanbul Havalimanı’nın hizmete girdiği tarihten itibaren Türkiye’nin gururu hâline geldiğini söyledi.
İstanbul Havalimanı'nın üçüncü bağımsız pistine, ikinci kulesine ve yeni taksi yoluna kavuştuğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca havalimanı bünyesinde yer alan tesislerden Devlet Konukevi ile caminin de hayırlı olmasını diledi.
“İnşaat süresinden kapasitesine kadar gerçek anlamda dünya çapında bir şaheser olan bu havalimanımız, Türkiye'nin 2023 hedeflerinin sembollerinden biridir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, tam kapasiteyle 6 Nisan 2019 tarihinde çalışmaya başlayan İstanbul Havalimanı'nın bugüne kadar iç hatlarda 107 bin, dış hatlarda 316 bin olmak üzere, toplam 423 bin uçuşa ve 65 milyon yolcuya ev sahipliği yaptığı bilgisini paylaştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni hizmete girecek üçüncü pist, ikinci kule ve taksi yolu ile iç ve dış hatlarda bekleme sürelerinin kısalacağı için açıkladığı sayıların da hızla artacağına işaret etti.
“İSTANBUL HAVALİMANI’NIN DEVREYE GİRMESİYLE ÂDETA KÜRESEL HAVA ULAŞIMINDA YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI”
Açılışı yapılan pistin bir diğer özelliğinin de dünyanın en büyük uçaklarının dahi rahatça iniş kalkış yapabilmesine, park edebilmesine imkân sağlaması olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ayrıca dünyada bu pistin hemen bitişiğindeki ikinci kule ile yüksek yoğunluklu hava trafiğini kontrol eden çok az sayıda havalimanı vardır. Pistimiz her türlü hava şartında kullanılmasına imkân veren teknik altyapısıyla da örnek eserdir. Hâlen inşası süren metro hattının açılmasıyla havalimanımızın şehirle olan bağlantı süresi de kısalacaktır” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Havalimanı’nın mevcut hâliyle yılda 90 milyon yolcu kapasitesine sahip olduğuna dikkati çekerek, havalimanının ihtiyaç hâlinde yıllık 200 milyon yolcuya kadar geliştirilebilecek bir planlamayla inşa edildiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kullanan herkesin hayranlığını dile getirdiği havalimanımızın devreye girmesiyle âdeta küresel ve bölgesel hava ulaşımında yeni bir dönem başladı. Öyle ki pek çok ülke, mevcut havalimanlarının durumlarını ve yeni havalimanı yatırımlarını gözden geçirmek zorunda kaldı. Kimi ülkeler geçmişten gelen sömürge birikimleri, kimi ülkeler zahmetsizce elde ettikleri doğal kaynak gelirleriyle büyürken, biz kendi kalkınma modellerimizi kendimiz oluşturuyoruz” diye konuştu.
Dünyada kamu-özel ortaklığı projelerinin en başarılılarını uygulayan ülke olarak özellikle ulaşımda ve sağlıkta çıtayı her geçen gün daha da yukarı taşıdıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Devlet Konukevi ile caminin hizmete girmesiyle, havalimanının iki önemli eksiğini daha tamamladıklarını, bu iki eserin de İstanbul Havalimanı'nın marka değerine katkı yapacağına inandığını kaydetti.
“ÜLKEMİZİN DÖRT BİR YANINI ESERLERLE DONATTIK”
Türkiye’de 2002 yılında toplam havayolu yolcu sayısının, 34 milyonu bile bulmadığını ancak geçen yıl bu rakamın 209 milyon olarak gerçekleştiğini, 26 olan havalimanı sayısını 56’ya çıkarttıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, inşası süren Yozgat, Rize, Artvin Bayburt, Gümüşhane gibi havalimanlarıyla bu sayının daha da artacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ulaştırma alanına dair şu bilgileri paylaştı: “Terminallerimizin yolcu kapasitesini, 60 milyondan 258 milyon artışla 318 milyona yükselttik. Günde 303 ton olan hava yolu kargo kapasitemiz, 2 bin 500 ton seviyelerini buldu. Yurt dışında sadece 60 noktaya yapılan uçuşları, 290 ilave ile 350'ye çıkarmayı da bu arada başardık. Sektörün cirosunu, 3 milyar dolardan 165 milyar dolara ulaştırdık. Bunlar sadece hava yolu taşımacılığında yaptıklarımızdır. Karayollarında ise bölünmüş yol uzunluğumuzu hep söyledik, yine söylüyorum, 6 bin 100 kilometreden, 21 bin 100 kilometre ilave ile 27 bin 200 kilometrenin üzerine çıkardık. Otoyollarımızda bin 714 kilometre olan ağımızı yaklaşık bin 400 kilometre ilave ile üç bin 100 kilometrenin üzerine taşıdık. Tünellerimizin sayısını, 83'ten 395'e, uzunluğunu 50 kilometreden 523 kilometreye yükselttik. Demiryollarında ülkemizi daha önce hiç olmayan yüksek hızlı tren ve hızlı tren ağlarıyla örüyoruz. Şu anda bin 213 kilometre yüksek hızlı demiryolu hizmet veriyor. Yakında hizmete girecek hatlarla bu rakam 2 binlere çıkacak. Ayrıca 2 bin kilometreye yakın yeni hızlı tren hattının inşası sürüyor. Bir o kadarının da planlamaları yapılıyor. Bunlarla birlikte mevcut demiryolu ağımızın neredeyse tamamına tekabül eden 11 bin 600 kilometrelik hattı yeniledik.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'a yaptıkları ulaştırma yatırımlarının her birinin dünya çapında eserler olduğunun altını çizerek, Marmaray, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osman Gazi Köprüsü gibi eserleri milletin hizmetine sunarak, İstanbul’un hayat damarlarının hep açık kalmasını sağladıklarını anlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Adıyaman'daki Nissibi Köprüsü'nden Çankırı-Kastamonu arasındaki Ilgaz Tüneli'ne, Kuzey Marmara Otoyolu'ndan İstanbul-İzmir Otoyolu'na, Malatya'daki Erkenek, Rize-Erzurum arasındaki Ovit, İzmir-Manisa arasındaki Sabuncubeli tünellerine kadar ülkemizin dört bir yanını eserlerle donattık. Böylece toplamda 880 milyar lirayı bulan ulaştırma yatırımlarıyla Türkiye'nin ulaşım altyapısını, kalkınma hedeflerine uygun hâle getirdik” diye konuştu.
“ULAŞTIRMA VE ALTYAPI YATIRIMLARINI KESİNTİSİZ OLARAK SÜRDÜRMEKTE KARARLIYIZ”
İstanbul'dan Ankara'ya, İzmir'den Antalya'ya, Konya'dan Erzurum'a kadar pek çok önemli şehir içi raylı sistem yatırımını da hükûmet olarak yaptıklarını veya yapmaya devam ettiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Kalkınmanın temel unsuru olarak ulaştırma yatırımlarında ne kadar iyi bir noktaya gelirsek ülkemizin büyümesinin ve güçlenmesinin önünü de o denli açmış oluruz. Zira iki şeyi hep söylerim, yol medeniyettir, su medeniyettir. Yolunuz yoksa, suyunuz yoksa medeni olmaktan bahsedemezsiniz. Bunun için ulaştırma ve altyapı yatırımlarını kesintisiz olarak sürdürmekte kararlıyız. Rabbimiz mukaddes kitabımız Kura'n-ı Kerim'de bize bir işi bitirince hemen ötekine yönelmemizi emrediyor. Ülkemize ve milletimize bugüne kadar yaptığımız hizmetlere bakarak asla tamam demiyoruz. Tam tersine karşımızdaki eserler bize çok daha güzellerini çok daha iyilerini çok daha büyüklerini yapmamız için ilham veriyor, cesaret veriyor, şevk veriyor.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, salgın döneminde yatırımlara devam ettiklerini, 45 günde bin 8’er yataklı iki hastane inşa ettiklerini, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ni hizmete açtıklarını anımsattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşları salgınla mücadelede belirlenen kurallara uymaları konusunda uyararak, maske, mesafe ve temizlik kuralına dikkat edilmemesi durumunda sıkıntıların devam edeceğini söyledi.
“TÜRKİYE’Yİ FRENLEMEYE ÇALIŞANLAR AMAÇLARINA ULAŞAMAYACAK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, salgın döneminde iyice belirginleşen avantajlara ve hedeflere ulaşmak için gece gündüz çalışacaklarını, Türkiye’yi frenlemeye çalışanların da amaçlarına ulaşamayacaklarını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hayatlarında ortaya koyabildikleri tek bir eser dahi olmayanların yapılan her işe kulp takmaya çalışma gayreti boşunadır. Türkiye'nin demokrasi ve ekonomide geldiği seviye sayesinde artık siyaset mühendisliği yöntemleriyle ülkeye istikamet çizme projelerinin başarı şansı kalmamıştır. Devir, hizmet siyaseti devridir. Bizim siyasetimiz bu ülkenin 83 milyon ferdinin her birinin kendini özgür, güvende, huzurlu hissetmesi, müreffeh bir hayat sürmesi siyasetidir. İstanbul Havalimanı’nı da bunun için inşa ettik. Suriye'de ve Libya'daki harekâtlarımızı da bunun için gerçekleştirdik. Şayet bizimle yarışmak isteyen varsa gelsin iddiasını, hedefini, mücadelesini bu konularda ortaya koysun” değerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cemil Meriç’in “Düşünmek, savaşmaktır. Bir nesil uğruna, bir millet uğruna, bir medeniyet uğruna savaşmak” sözlerini anımsatarak, “İşte böyle bir savaşta taraf tutmamak diye bir tavır söz konusu olamaz. Yine merhum Cemil Meriç'in kalemiyle ifade edecek olursak, 'Taraf tutmayan insan şahsiyeti felce uğramış insandır. Ben tarafım, hakikatin tarafıyım.' Biz de bir tarafta eser üretenlerin diğer tarafta takoz koyanların bulunduğu hakikatiyle karşı karşıyayız. İşte bunun için milletimiz 18 yıldır tarafını hiç değiştirmedi” şeklinde konuştu.
“Eğer bir gün bizden daha iyi eser üretecek, bizden daha iyi hizmet edecek birileri gelir ve milletimiz de onu tercih ederse inanın bundan sadece memnuniyet duyarız” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, o gün gelene kadar millet için, Türkiye için daha çok neler yapabileceklerinin kavgasını vermeye devam edeceğinin altını çizdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Havalimanı’nın 3. pisti ve ikinci kulesiyle, Devlet Konukevi ve caminin hayırlı olmasını dileyerek, bu eserlerin Türkiye’ye kazandırılmasında emeği geçenleri tebrik ederek konuşmasını tamamladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından, İstanbul Havalimanı’nın üç ayrı pistinde kalkış izni bekleyen TK1453, TK1923 ve TK2023 çağrı adlarına sahip Türk Hava Yolları uçaklarının kaptanlarıyla görüşerek uçaklara kalkış izni verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra İstanbul Havalimanı 3. bağımsız pisti ile Devlet Konukevi ve caminin açılışını kurdele keserek gerçekleştirdi ve camiyi gezdi.
İstanbul Havalimanı'nın birinci pistinden; TK1453 koduyla, Airbus-321 tipi uçak ile uçuşu, kaptan Serkan Cevdet Tansu, kaptan Murat Toktar ve ikinci Pilot Begüm Özkan, 2. pistten TK1923 kodu ve Boeing-737 tipi uçak ile kaptan Zeynep Akkoyun Çam, ikinci Pilot Dilek Ayar Kayahan ve kaptan İlyas Çağlar Koçer, 3. pistten ise TK2023 kodu ve Boeing-787 tipi uçak ile de kaptan Murat Gülkanat, kaptan Murat Gökkaya ve kaptan Volkan Taşan gerçekleştirdi.