Vakıflar Genel Müdürlüğünden Engellilere Maaş! İşte Detaylar
Vakıflar Genel Müdürlüğünden Engellilere Maaş! İşte Detaylar
Evliya Çelebi, XVII. yüzyıldaki Osmanlı vakıf eserleri hakkında, "ben elli yılda 18 padişahlık ve krallık yere seyahat ettim, hiçbir yerde bu kadar hayrat görmedim" diyerek ecdadımızın vakıflara verdiği öneme dikkat çekmiştir. ‘’Vakıf; yorgunu dinlendiren misafirhane, yetimi barındıran yurt, yoksulu güldüren yuvadır.’’ sözü ne güzel anlatır ecdadımızın vakfiyelere verdiği önemi. Engelliler sitesi olarak siz değerli okurlarımızı bilgilendirmeye devam ediyoruz.
Vakıflar Genel Müdürlüğü Başbakanlığa bağlı olarak faaliyetlerini icra eden bir genel müdürlüktür. Geçmişten bu güne, ülkede faaliyetini sürdüren vakıfları, kuruluş amaçlarına uygun yaşatarak, Vakıf medeniyetini çağdaş bir anlayışla geleceğe taşıma misyonunu üslenen bu kurum, aynı zamanda, % 40ve üzeri engelli olan ve sosyal güvencesi bulunmayan engelliler ile yetimlere Muhtaç aylığı bağlamaktadır.
Muhtaç aylığından yararlanacak olanlar, 27.09.2008 tarih ve 27010 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ‘’Vakıflar Yönetmeliğinin’’ 73. maddesinde sayılmaktadır.
Muhtaç aylığından kimler yararlanabilir
Annesi ya da babası olmayan muhtaç çocuklar ile % 40 ve üzeri engelli olan muhtaçlara; sosyal güvencesi olmaması, herhangi bir gelir veya aylığı bulunmaması, mahkeme kararı veya kanunla bakım altına alınmamış olması, gelir getirici taşınır ve taşınmaz malı mevcut olmaması veya olup da bunlardan elde edeceği aylık ortalama gelirinin ilgili yönetmelikle belirlenen muhtaç aylığı miktarını geçmemesi halinde aylık bağlanabilir.
18 yaşından küçük engelli çocuklara, kendilerine bakmakla yükümlü anne ve babalarının da yukarıdaki şartları taşıması durumunda aylık bağlanabilir.
Muhtaç aylığı miktarı
657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen ve memur taban aylıklarına uygulanan taban aylığı katsayısının 400 gösterge rakamı ile çarpımından elde edilecek miktardır. Bu miktar her yılın Ocak ve Temmuz aylarında Hükümetin almış olduğu kararlar doğrultusunda Maliye Bakanlığınca çıkarılan genelgeyle yeniden belirlenmektedir. 2016 yılı için, 1 Ocak - 30 Haziran arası belirlenen memur taban aylık katsayısı: 1,390277 olarak belirlenmiştir. Buna göre 1,390277 x 400 = 556,11 TL rakamına ulaşılmaktadır. İşte Vakıflar Genel Müdürlüğünün Muhtaç aylığı miktarı budur.
Muhtaç aylık miktarını göz önüne alarak kimlerin aylık alabileceğini yeniden özetlersek: annesi veya babası olmayan muhtaç çocuklar ile % 40 ve üzeri engelli olan muhtaçlara; sosyal güvencesi olmaması, korunma altında bulunmaması, herhangi bir gelir veya aylığının bulunmaması ve taşınır veya taşınmaz malının olmaması. Şayet herhangi bir geliri var ise (tarım geliri vb.) bu gelirin, aylık toplamının yukarıda hesaplanan 556,11-TL’yi geçmemesi gerekmektedir.
Başvuru nasıl ve nereye yapılmalıdır
Muhtaç aylığına başvuracaklar bulundukları yerleşim yerinin bağlı bulunduğu bölge Müdürlüklerine şahsen veya posta yoluyla başvuru yapabilirler. Vakıflar Genel Müdürlüğü 25 ilimizde açmış olduğu bölge müdürlükleri ile faaliyetini sürdürmektedir. Buralara müracaat edecekler yaşadığı ilin bölge müdürlüğünün nerede olduğunu 0(312) 415 50 00 numaralı Vakıflar Genel Müdürlüğünün telefonundan öğrenebilir.
Muhtaç engellilerin özrünü belirten sağlık kurulu raporunu da müracaatta yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Sağlık kurulu raporunda istek sahiplerinin çalışarak hayatını kazanıp kazanamayacağı ile organ yokluğu ve bozukluğunun yüzde kaç olduğu belirtilmelidir.
Değerli okurlar, öncelikle belirtmek isterim ki bu yardımlar, Vakıflar Genel Müdürlüğünün belirlemiş olduğu ve illere paylaştırdığı boş kontenjana göre bağlanmaktadır. Bu nedenle ilgili kişilerin başvuru işlemleri tamamlandığında bulunduğu ilin boş kontenjanı yok ise müracaatçı sıraya alınır. Sırası geldiğinde Genel Müdürlükçe muhtaçlık aylığına bağlanır. Aylıklar Genel Müdürlük onayını takip eden aybaşından itibaren her ay peşin olarak hak sahiplerine veya yetkili vekil ya da vasilerine ödenir.
Yoklama yapılması
Muhtaç aylığından yararlananlar ‘’Vakıflar Yönetmeliği’’ ekinde bulun Yoklama belgesini her yılın Kasım ayında aylık aldıkları bölge müdürlüğüne vermek zorundadırlar. Aksi halde aylıkları dondurulmaktadır.
Aylıkların kesilmesi
Aylık alanların;
a) Ölümü,
b) Muhtaçlığının kalkması veya bakım altına alınması,
c) Yetim erkek çocuğun 18, yükseköğrenimde ise 25 yaşını tamamlaması,
ç) Aylıkların aralıksız üç ay alınmaması, halinin tespitini takip eden aybaşından itibaren aylıkları kesilir.
Bildirim yükümlülüğü
Muhtaçlar, aylıklarının kesilmesini gerektiren halleri bölge müdürlüklerine en geç bir ay içinde yazılı olarak bildirmek zorundadırlar. Aylık bağlanmasını gerektiren şartların ortadan kalktığı tarihten itibaren yapılan fazla ödemeler genel hükümlere göre ilgililerden tahsil edilir