Zümrütevler’de Medine Cami ibadete açıldı
36 yıl önce hizmete açılan ve cemaatin büyümesi üzerine yıkılıp, Maltepe Belediyesi’nin de katkılarıyla yeniden yapılan Medine Cami’nin açılışı gerçekleştirildi. Bin 100 metrekarelik alanda kurulan ve 2 bin kişi kapasiteli caminin açılışında konuşan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Cenabı Hak, bu camiye emeği geçen herkesten razı olsun ve hizmetlerinizi kabul eylesin. İnşallah bu birlik ve beraberliğimiz, tüm Türkiye’ye örnek olur ve Türkiye’nin dört bir tarafında bu güzelliklere imza atarız” dedi.
Maltepe Zümrütevler’de Onbeş Evler Cami olarak 1981 yılında hizmete giren ancak cemaatin büyümesi üzerine yıkılarak, Maltepe Belediyesi’nin de katkılarıyla Zümrütevler Mahallesi’nde bulunan Medine Camii’nin Cuma Namazı öncesi gerçekleştirilen açılış törenine Maltepe Kaymakamı Meftun Dallı, İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Maltepe İlçe Müftüsü Ahmet İnciler, AK Parti Maltepe ilçe başkanı Av.Ümit Çoban,İstanbul İl Müftü Yardımcısı Veysel Işıldar, Zümrütevler Muhtarı Serkan Aslan, Medine Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Muhsin Eşlegül, dernek üyeleri, cemaat ve Zümrütevler halkı katıldı. CHP Maltepe İlçe Başkanı Zeynep Babacan, dernekler ve sivil toplum kuruluşlarının da çelenk gönderdiği açılış, İstanbul İl Müftü Yardımcısı Veysel Işıldar tarafından verilen Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.
TOPBAŞ’TAN MESAJ
Tilavet sonrası İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’ın mesajı okundu. Caminin yapısı ve kuruluşundan bu yana yaşanan süreçlerle ilgili bilgi veren Medine Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Muhsin Eşlegül’ün konuşması sonrası söz alan Maltepe İlçe Müftüsü Ahmet İnciler, “Camiler emme basma tulumba gibidir. Şöyle ki, camiler, kendilerine gelenlere, cemaate hidayet aşılar ve o cemaati de topluma salar. İnşallah bu camimiz de böylesi sayısız meziyetleri olan camilerimizden bir tanesi olacaktır” dedi.
KILIÇ’TAN BİRLİK VE BERABERLİK VURGUSU
Törende bir konuşma yapan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Biraz önceki sunuş konuşmasında, ‘Camiler sadece sıradan bir buluşma merkezleri değildir. Aynı zamanda omuz omuza dayanışma yeridir, yan yana durmak, yoldaş olmak, dost olmak, kader birliği yapmaktır; yetmedi de fikir kulüpleri, düşünce yerleridir’ denildi. Bütün bunları toplumun genelini kucaklayacak şekilde organize ettiğimizde, hiç kimseyi ötekileştirmeden baştacı yaptığımızda, insana hizmeti Hakk’a hizmet saydığımızda işte böylesi güzel eserler ortaya çıkıyor. Eğer bugün burada, bu gök kubbenin altında özgür bir şekilde nefes alıp verebiliyorsak, bu ezanın okunduğu minarede al bayrağımız dalgalanıyorsa, Çanakkale’de son nefesini veren şehitlerimiz nedeniyle biz, bu nefesleri alıp verebiliyoruz. O nedenle bir kez daha yeri gelmişken Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, bu ülkenin birliği ve beraberliği için emperyalistlere karşı Anadolu’nun o yürekli insanlarının verdiği ulusal kurtuluş mücadelesi başta olmak üzere, bütün şehitlerimizin anısı önünde bir kez daha saygıyla eğiliyorum. Cenabı Hak hepinizden razı olsun diyorum. İnşallah bu birlik ve beraberliğimiz tüm Türkiye’ye örnek olur, Türkiye’nin dört bir tarafında bu güzelliklere, ülkemiz ve ulusumuz adına imza atarız diyorum” diye konuştu.
“CAMİLER MEDENİYETİN SİMGESİ”
Maltepe Kaymakamı Meftun Dallı ise “Camiler medeniyetin simgesidir. Endülüs’ten Maveraünnehir’e, oradan Horasan’a kadar birçok önemli kurum, medrese, kervansaray, aşevi gibi camiler etrafında toplanmıştır. Camiler etrafında imar faaliyetine girişilmiş ve şehirler kurulmuştur. Camiler işte bu güzellikleri topluma aktaran mabetler. Emeği geçen herkese ve özellikle cemaatimiz ile tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun” şeklinde konuştu.
Camiler Yeni Standartlar Kavuşuyor
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından camilerin standartlarını belirlemek üzere bir çalışma yürütüldüğünü belirten Prof. Dr. Yılmaz, şöyle konuştu:
“Diyanet İşleri Başkanlığımızın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imzaladığı protokolle, cami standartlarını belirlemek üzere bir çalışma başlatıldı. Bundan sonra her yerde camilerin unvanları ve sıfatları farklı olacak. Mahalle camisi, meydan camisi, AVM camisi veya tesis camisi ile selatin camilerini andıran merkez camiler olacak. Bunların her biri için olması gereken standartlar belirleniyor. İnşallah bu standartlar çerçevesinde şehrin kalabalığına ve toplumun ihtiyacına göre camilerin içerisinde her türlü fonksiyonel ihtiyaçların bulunması hedefleniyor. Bu bizim toplumumuzun dayanışması, birleşmesi ve kimsenin kimseyi ötekileştirmemesi adına önemli. Zaten cami, cem eden kavuşturan demek. Camiler sadece bizim bedenlerimizi değil, aslında kalplerimizi birleştirmek üzere inşa edilen mekânlardır. İnsanları cem etmek üzere inşa edilen ve çok güzel görünen bu camiyi inşa eden tüm cemaatimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İnşallah burada hem bedenler, hem gönüller cem olacak. Burada birlik ve beraberliğimizi yeniden tesis ederek, güven toplumu inşa etmenin adımını atacağız.”
Konuşmaların ardından toplam 1500 metrekarelik namaz kılma alanına, 3 adet Kur’an Kursu ile bir konferans salonu ile bir kütüphanesi bulunan Medine Camii’nin açılışı gerçekleştirdi. Maltepe Medine Camii’ndeki ilk Cuma hutbesini de İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz verdi. Namaz sonrası Maltepe Belediyesi tarafından vatandaşlara yemek ikramı yapıldı.