Kritik seçimde ilk sonuçlar geliyor

SİYASİ PARTİLER 04.11.2020 - 08:08, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:30 1259+ kez okundu.
 

Kritik seçimde ilk sonuçlar geliyor

Kritik seçimde ilk sonuçlar geliyor   Sadece ABD'de değil bütün dünyada nefesler tutuldu... 240 milyondan fazla kayıtlı seçmenin olduğu ABD, yeni başkanını seçmek için sandık başına akın etti... Dört yıldır ABD'yi daha önce hiç kimsenin yönetmediği şekilde yönlendiren Donald Trump ile ülkenin eski başkan yardımcısı Joe Biden arasındaki rekabet kızışırken gelen ilk sonuçlara göre Biden, Trump'tan daha çok Seçiciler Kurulu'na temsilci gönderiyor. Aylardır birçok krizin, skandalın ve polemiğin yaşandığı ABD seçimlerinde sona yaklaşılıyor… Postayla oy verme işleminin bir süredir devam ettiği ABD’de milyonlarca seçmen bugün sandık başına gitti. ABD seçmeni, yeni başkan ile birlikte 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı ile 100 üyeli Senato'daki 35 sandalye için de oy kullanıyor. Ülkede oy verme işleminin başlama ve bitiş saati, üç farklı saat dilimi nedeniyle eyaletlere göre farklılık gösterirken gelen ilk sonuçlara göre Demokratlar’ın adayı Joe Biden, mevcut ABD Başkanı olan Cumhuriyetçiler’in aday Donald Trump’tan daha az oy alsa da daha avantajlı konumda. OYLAR DOĞRUDAN TRUMP VE BIDEN’A GİTMİYOR ABD Başkanı’nı belirleyecek Seçiciler Kurulu’na şu anki mevcut oy durumuna göre daha fazla temsilci gönderen Biden, kritik eyaletleri aldı. Ülkede en fazla oyu alan değil, en fazla delegeyi kazanan aday başkanlık koltuğuna oturuyor. Başkan olabilmek için yeterli delege sayısı ise 270. ABD'de yapılan seçimlerde oylar aslında doğrudan adaylara gitmiyor. Ülkedeki sisteme göre oylar Seçiciler Kurulu (Electoral College) isimli 538 seçici üyenin seçimi için kullanılıyor. Oylar her eyaletin kotası olan seçici kurul üyesi için gidiyor. Bu sayı da her eyaletin Senato ve Temsilciler Meclisi'ndeki kişi sayısına eşittir. BIDEN DAHA ÇOK TEMSİLCİ GÖNDERİYOR Sandıklar açıldıktan sonra oy sayımı bazında Trump’ın gerisine düşen fakat Seçiciler Kurulu’na gönderilen delege sayısına göre öne geçen Biden, TSİ 07:46 itibariyle oy sayısında da Trump’ı geride bıraktı. Gelen bir son dakika haberiyle birlikte Biden’ın Colorado’da da zaferini ilan ettiği açıklandı… Biden böylelikle Colorado’nun gönderdiği 9 Seçiciler Kurulu Temsilcisi’ni de hanesine yazdırmayı başardı. Öte yandan Ohio gibi kritik bir eyalette de önde götüren Biden’ın önüne geçmeyi başardı. Biden TSİ 07:00 sularında California, Oregon ve Washington’ı da kazanırken Trump ise Idaho’yu kazandı. Böylelikle aradaki makas tekrar açıldı. Biden California’da 55 Seçiciler Kurulu üyesine sahip olurken 1992’den beri Demokratlar’ın kalesi olan California’da böylelikle sürpriz olmadı. Açılan sandıklardan oyların yüzde 50’sini alan Biden, Seçiciler Kurulu’na şu anki verilerle birlikte 209 üye gönderirken sayılan oyların yüzde 49’unu elde eden Trump ise şu anki verilere göre 118 üye gönderiyor. Böylelikle Biden, Beyaz Saray’a gidebilmek için ihtiyaç duyduğu 270 Seçici Kurulu üye sayısına bir adım daha yaklaştı.

Kritik seçimde ilk sonuçlar geliyor

 

Sadece ABD'de değil bütün dünyada nefesler tutuldu... 240 milyondan fazla kayıtlı seçmenin olduğu ABD, yeni başkanını seçmek için sandık başına akın etti... Dört yıldır ABD'yi daha önce hiç kimsenin yönetmediği şekilde yönlendiren Donald Trump ile ülkenin eski başkan yardımcısı Joe Biden arasındaki rekabet kızışırken gelen ilk sonuçlara göre Biden, Trump'tan daha çok Seçiciler Kurulu'na temsilci gönderiyor.

Aylardır birçok krizin, skandalın ve polemiğin yaşandığı ABD seçimlerinde sona yaklaşılıyor… Postayla oy verme işleminin bir süredir devam ettiği ABD’de milyonlarca seçmen bugün sandık başına gitti.

ABD seçmeni, yeni başkan ile birlikte 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı ile 100 üyeli Senato'daki 35 sandalye için de oy kullanıyor.

Ülkede oy verme işleminin başlama ve bitiş saati, üç farklı saat dilimi nedeniyle eyaletlere göre farklılık gösterirken gelen ilk sonuçlara göre Demokratlar’ın adayı Joe Biden, mevcut ABD Başkanı olan Cumhuriyetçiler’in aday Donald Trump’tan daha az oy alsa da daha avantajlı konumda.

OYLAR DOĞRUDAN TRUMP VE BIDEN’A GİTMİYOR

ABD Başkanı’nı belirleyecek Seçiciler Kurulu’na şu anki mevcut oy durumuna göre daha fazla temsilci gönderen Biden, kritik eyaletleri aldı. Ülkede en fazla oyu alan değil, en fazla delegeyi kazanan aday başkanlık koltuğuna oturuyor. Başkan olabilmek için yeterli delege sayısı ise 270.

ABD'de yapılan seçimlerde oylar aslında doğrudan adaylara gitmiyor. Ülkedeki sisteme göre oylar Seçiciler Kurulu (Electoral College) isimli 538 seçici üyenin seçimi için kullanılıyor. Oylar her eyaletin kotası olan seçici kurul üyesi için gidiyor. Bu sayı da her eyaletin Senato ve Temsilciler Meclisi'ndeki kişi sayısına eşittir.

BIDEN DAHA ÇOK TEMSİLCİ GÖNDERİYOR

Sandıklar açıldıktan sonra oy sayımı bazında Trump’ın gerisine düşen fakat Seçiciler Kurulu’na gönderilen delege sayısına göre öne geçen Biden, TSİ 07:46 itibariyle oy sayısında da Trump’ı geride bıraktı.

Gelen bir son dakika haberiyle birlikte Biden’ın Colorado’da da zaferini ilan ettiği açıklandı… Biden böylelikle Colorado’nun gönderdiği 9 Seçiciler Kurulu Temsilcisi’ni de hanesine yazdırmayı başardı. Öte yandan Ohio gibi kritik bir eyalette de önde götüren Biden’ın önüne geçmeyi başardı.

Biden TSİ 07:00 sularında California, Oregon ve Washington’ı da kazanırken Trump ise Idaho’yu kazandı. Böylelikle aradaki makas tekrar açıldı. Biden California’da 55 Seçiciler Kurulu üyesine sahip olurken 1992’den beri Demokratlar’ın kalesi olan California’da böylelikle sürpriz olmadı.

Açılan sandıklardan oyların yüzde 50’sini alan Biden, Seçiciler Kurulu’na şu anki verilerle birlikte 209 üye gönderirken sayılan oyların yüzde 49’unu elde eden Trump ise şu anki verilere göre 118 üye gönderiyor.

Böylelikle Biden, Beyaz Saray’a gidebilmek için ihtiyaç duyduğu 270 Seçici Kurulu üye sayısına bir adım daha yaklaştı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve katilimcimaltepe.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.