HOŞ GELDİN DÜNYAMIZA İLAYDA..
HOŞ GELDİN DÜNYAMIZA İLAYDA..
HOŞ GELDİN DÜNYAMIZA İLAYDA..
Değerli hocalarım arkadaşlarım,dostlarım,yakınlarım,öğrencilerim.
Hepinizin yeni Hicri yılını tebrik eder,Yüce Mevla dan sağlık ve afiyetle O nun rızasını kazandıracak bir yıl olmasını dilerim.
Selam ve hürmetlerimle."
Milli.
Eğitim.
Müdürü.
Paylaştı.
***
Artık araştırmacı gazetecilik yok.
Soruşturmacı gazetecilikte yok.
Servis edilen haber yığılmalarının altında kalmak üzere gazetecilik.
Çünkü ortaya, basıldığında eser olarak bir dilsiz gazete çıkıyor.
Oysa gazetelerin bir dili,bir fikri olmalıydı.
Dili,fikri olmayan gazeteler ortalıkta savruluyor,savruluyorlar..
Bu manzara içimi yakıyor.
Usta çırak ilişkisiyle mesleğe girmiş biri olarak
Yüreğimi burkuyor.
*****
Araştırmacı,soruşturmacı gazeteci ruhumu yaşatmaya çalışıyorum.
Kalemimdeki sorulara sahip çıkıyorum.
Nasıl da geçtiğini anlayamadığım bahar ve yaz mevsiminin ardından müdür Faik Kaptanın sosyal medya paylaşımıyla adeta ayılıyorum.
Bu, Hicri yeni yılı araştırıyorum.
Bilmeyenlere hizmet sunuyorum.
***
HİCRİ YILBAŞI NEDİR?
Peygamberimizin, Mekke'den Medîne'te hicretinin başlangıç kabul edildiği seneye “Hicrî Yıl” denir. Burada, ayın hareketi esas tutulduğu için, “Hicrî-Kamerî Sene” veya “Sene-i Kameriyye” de denir. Hicri takvim, Miladi takvim gibi 12 ay esasına dayanır. Hicri takvimin başlangıcı Muharrem ayı, sonu ise Zilhicce ayıdır. Hicri takvimde geçen ay isimler şöyledir; Muharrem, Safer, Rebîul-evvel, Rebiülahir, Cemazilevvel, Cemazilahir, Receb, Şaban, Ramazân, Şevval, Zilkade, Zilhicce.
***
Hicri takvim, Hz. Muhammed (s.a.v)’in Mekke’den Medine’ye hicret etmesiyle başlamış olmaktadır. Bu tarih, miladi 16 Temmuz 622’dir. Ayın yörüngesi üzerinde dönüşüne dayanılarak düzenlendiği için buna "Hicri Kameri” veya “Sene-i Kameriye” gibi adlar verilmiştir. Hicri takvim, Peygamberimizin (sav) vefatından sonra, günlerin hesaplanmasında ortaya çıkan bazı karışıklıklar üzerine düzenlendi.
Hicri takvim ayın hilâl şeklinde göründüğü ilk geceyi ay başı olarak kabul eder. Ayın tekrar görünüşüne kadar geçen süreyi bir ay; on iki ay da bir yıl sayılır. Bu takvime göre ayın dünya çevresindeki dönüşü yirmi dokuz buçuk gün olarak kabul edilir. Bu sebeple bir ay 29, bir ay da 30 gün olarak kabul edilir. Böylece miladi takvimde bir yıl 365 gün, Kameri’de de 354 gün olarak hesaplanır. Bu yüzden hicri aylar miladi aylardan her yıl on bir gün önce gelir. Bu durum, hicri ayların mevsimlere denk düşmesine sebep olur. Bu yüzdendir ki, hicri takvimin bir ayı olan Ramazan, bazen kış, bazen de yaz mevsimlerine veya diğer mevsimlere rast gelerek, yılın bütün mevsimlerini, haftalarını, aylarını ve günlerini dolaşır. Otuz altı yıl oruç tutan biri de yılın her ay ve günlerinde oruç tutmuş olur.
***
Milli.
Eğitim.
Müdürü.
Hicri Yılbaşını kutladı.
Baktım.
Hicri Yılbaşının ardı Eylül.
Yani Sonbahar.
Nasılda geçti yaz.
Rumi Yılbaşını da hatırlatırım.
Miladi sini de...
Bakalım o zaman mevsim ne!
Sadece Gelip geçen mevsimler mi.
Birlikte görmek ve görüşmek üzere..
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.