800 yıl önce otopsi yapılmış

KAYMAKAMLIK (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 26.03.2013 - 16:04, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:30 2888+ kez okundu.
 

800 yıl önce otopsi yapılmış

Bilim adamları, yaklaşık 800 yıl önce otopsi yapılmış bir insanın kalıntılarını buldu.
"Archives of Medical Science" dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, yetişkin bir erkeğe ait kafatasının üst kısmı şaşırtıcı derecede ileri tıbbi teknikler kullanılarak açılmış ve beyni incelenmek üzere çıkarılmış.Fransa'daki R. Poincare Üniversite Hastanesi'nden Dr. Philippe Charlier tarafından yapılan radyokarbon tarihleme testi, kalıntının M.S. 1200-1280 yıllarına ait olduğunu gösterdi. Charlier, otopsiyi yapanların renk vererek dolaşım sistemini incelemek için atardamarları balmumu, kırmızı cıva ve kireçten oluşan bir karışımla doldurduğuna işaret etti. Keşif, Karanlık Çağ olarak da bilinen Ortaçağ'da tıp biliminin sanılandan çok daha ileri olduğunu ortaya çıkardı. Cesedin, mumyalanması için kullanılan maddeler sayesinde çok iyi korunduğunu belirten Charlier, kızıl sakalı olan erkeğin bir tür kemik iltihabı olan osteoartritten muzdarip olduğunu söyledi.Sadece omuzdan yukarısı bulunan cesedin, bedeni gömülmek üzere yakınları tarafından alınmayan bir akıl hastası, mahkum ya da yoksula ait olduğu sanılıyor. Avrupa'da bulunan en eski kadavra olarak nitelenen kalıntı, Paris'teki Tıp Tarihi Müzesi'nde sergilenecek.
Bilim adamları, yaklaşık 800 yıl önce otopsi yapılmış bir insanın kalıntılarını buldu.

"Archives of Medical Science" dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, yetişkin bir erkeğe ait kafatasının üst kısmı şaşırtıcı derecede ileri tıbbi teknikler kullanılarak açılmış ve beyni incelenmek üzere çıkarılmış.

Fransa'daki R. Poincare Üniversite Hastanesi'nden Dr. Philippe Charlier tarafından yapılan radyokarbon tarihleme testi, kalıntının M.S. 1200-1280 yıllarına ait olduğunu gösterdi.

Charlier, otopsiyi yapanların renk vererek dolaşım sistemini incelemek için atardamarları balmumu, kırmızı cıva ve kireçten oluşan bir karışımla doldurduğuna işaret etti.

Keşif, Karanlık Çağ olarak da bilinen Ortaçağ'da tıp biliminin sanılandan çok daha ileri olduğunu ortaya çıkardı.

Cesedin, mumyalanması için kullanılan maddeler sayesinde çok iyi korunduğunu belirten Charlier, kızıl sakalı olan erkeğin bir tür kemik iltihabı olan osteoartritten muzdarip olduğunu söyledi.

Sadece omuzdan yukarısı bulunan cesedin, bedeni gömülmek üzere yakınları tarafından alınmayan bir akıl hastası, mahkum ya da yoksula ait olduğu sanılıyor.

Avrupa'da bulunan en eski kadavra olarak nitelenen kalıntı, Paris'teki Tıp Tarihi Müzesi'nde sergilenecek.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve katilimcimaltepe.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.