Kartal Belediyesinde işçiler grev kararı aldı
Kartal Belediyesinde işçiler grev kararı aldı
Kartal Belediyesi işçileri, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde belediye yönetiminin taleplerini kabul etmemesi üzerine grev kararı astı. Anlaşma sağlanamazsa işçiler 4 Mart’ta greve çıkacak
Kartal Belediyesinde işçiler grev kararı aldı
Kartal Belediyesi işçileri, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde belediye yönetiminin taleplerini kabul etmemesi üzerine grev kararı astı. Anlaşma sağlanamazsa işçiler 4 Mart’ta greve çıkacak
Kartal Belediyesinde toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde belediye yönetiminin taleplerini kabul etmemesi üzerine Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube üyesi işçiler grev kararını astı.
Kartal Belediyesinde çalışan işçiler öğle saatlerinde grev kararını asmak için belediye önünde toplandı.
İşçiler “Sözleşme hakkımız söke söke alırız”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Sözleşme hakkımız grev silahımız”, “Kahrolsun işçi düşmanları”, “Kartal halkı emekçine sahip çık” sloganlarını attı.
İşçilere Ataşehir, Kadıköy, Maltepe belediyelerinde çalışan işçiler de destek verdi.
Burada işçilere seslenen Şube Başkanı Ahmet Arıkan “Kartal halkına yıllardır hizmet eden işçiler olarak yoksulluk sınırının altında yaşamaya çalışıyoruz. Emeğimizin karşılığı bu olmamalı. 81 maddenin 70’i idari teknik maddelerdir, 11’i ekonomiktir. Bu da bizim geçmişteki kayıplarımızı ancak karşılayacak noktadadır. Gelin adım atın, son ana bırakmayın, grevi beklemeyin. Verin bu işçinin hakkını, halaylarla bitirelim. Yoksa grevi yapacağız” dedi.
"SEÇİMDE 'BİZİM İŞÇİMİZ' DİYENLER ŞİMDİ HAİN İLAN EDİYOR"
“Buradan kendilerini yukarıda gören, her şeyi yapabileceklerini zannedenlere sesleniyorum, şimdi bir okyanusta bir damla gözüküyor olabiliriz, gücümüz az gözüküyor olabilir ama bu damla büyüyecek. Ve kişiler değil, kendi ayakları üzerinde duranlar, zalimin karşısında boyun eğmeyenler yenilmeyecek. Madem grev bizim yasal hakkımız, niye işçileri greve giderseniz tutanak tutarız diyerek korkutmaya çalışıyorsunuz? Yüreğiniz yetiyorsa tutun. Bu işçi size bunun hesabını sorar. Ataşehir’de de Maltepe’de de Kartal’da da kazanım elde etmek için her türlü çabayı göstereceğiz. Seçimlerde işçiye gelin pankart asın, afiş asın diyenler koltukları aldıktan sonra neden bizi görmezden geliyor. Sosyal medyadan ‘Bu işçi şımarmış’ diyenler bu işçinin durumunu görsün. Biz bir şey istemezsek işçi bizim işçimizdir deniyor ama sözleşmeler döneminde eşit ücret, emek deyip hain ilan ediliyoruz. Bu anlayışı da mahkum edeceğiz” diye konuştu.
"MEYDANI İŞÇİYİ SATMAK İÇİN FIRSAT KOLLAYANLARA BIRAKMAYACAĞIZ"
Kadıköy’deki grev sürecine de değinen Arıkan şunları söyledi:
“Kadıköy işçisi onurlu durdu, grev yaptı. O mücadeleyi yazacak tarih, kişileri değil. Birlik olmak ve mücadeleyi yükseltmekten başka çaremiz yok. Biz pes edersek önce temsilcilerden sonra önder işçilerden sonra işçilerden başlayarak fırsat bize doğdu, işverenle, belediyelerle, sendikalarla iş birliği yapalım, Türk-İş gibi olalım, Hak-İş gibi olalım diyecekler. Ama olmayacağız. Siyasetçiler, koltuk peşinde olup koltukları alanlar, biz mücadeleyi ekmek için veriyoruz, koltuk için makam için değil. Yıllardır tabandan örgütlenmek yerine yukarıdan aşağıya, 12 Eylül faşizminin dayattığı bir anlayışla işçinin geldiği nokta ortada. Biz burada bu mücadeleyi veriyoruz, yarın burada yeni taşeronlar oluşturacaklar. Biz sadece kendi hakkımızı değil, ücretleri zamları değil, bizden sonra taşeronlaştırmaya, köleleştirmeye çalıştıracakları işçilerin de haklarını korumak için mücadele ediyoruz. Meydanı, kenarda köşede bekleyip, bu işçinin hakkını satmak için fırsat kollayanlara bırakmayacağız."
Şeffaf ve demokratik bir süreç yürüttüklerini dile getiren Arıkan, “Bu kahramanlık değil, yapmamız gereken, normal olandır. Bu ülkede yıllardır yapılmayan sınıf sendikacılığını oluşturmaya çalışıyoruz. Ama ne yazık ki yüzlerce sendika onlarca şube varken yalnızız. Ama yılmayacağız. Birileri kapalı kapılar ardında hesap kitap yapıp, işçinin emeğini satıyorsa, İBB grev kırıcılığı yapıyorsa, bunu da kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.
Şube Sekreteri Cem Karasoy da “Bu saatten sonra Kartal’ı Kadıköy’ü, Ataşehir’i, Maltepe’si diye ayrım yapmayacağız. 4 belediye olsa da bunlar bizim için birdir ve biz tek yumruk olacağız” dedi.
İşçiler daha sonra belediye binasına grev kararını astı.
Anlaşma sağlanamadığı takdirde işçiler 4 Mart’ta greve çıkacak.
İŞÇİLER NE İSTİYOR?
Kartal Belediyesinde yürütülen TİS görüşmelerinde işçiler 180 lira net taban ücreti, 1 lira kıdem, birinci yıl yüzde 20, ikinci yıl yüzde 20 zam talep ederken, belediye yönetimi ise henüz bir teklif sunmadı.
Belediye işçileri istedikleri rakamların pazarlığa açık olduğunu dile getiriyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.