KAPDER'DEN EMEKÇİ KADINLAR PANELİNDE KADINLARIN HAKLARI ANLATILDI
KAPDER'DEN EMEKÇİ KADINLAR PANELİNDE KADINLARIN HAKLARI ANLATILDI
Başkanlığını Filiz Yüksel'in üstlendiği kısa adı KAPDER olan Kadın ve Aile psikolojik danışmanlık eğitim derneği 8 mart Emekçi Kadınlar konulu panel
KAPDER'DEN EMEKÇİ KADINLAR PANELİNDE KADINLARIN HAKLARI ANLATILDI
Başkanlığını Filiz Yüksel'in üstlendiği kısa adı KAPDER olan Kadın ve Aile psikolojik danışmanlık eğitim derneği 8 mart Emekçi Kadınlar konulu panel düzenledi.
Güven pasajında dernek merkezinde saat 13.00 de düzenlenen panelin moderatörlüğünü Mali müşavir Perihan Yüksel yaptı. Yaklaşık elli davetlinin katıldığı panelde Emniyet mensupları da yer aldı ve kadına karşı şiddetle mücadele çalışmaları kapsamında KADES uygulamasını anlattılar ve konuyla ilgili broşür dağıttılar
Erkek dişi sorulmaz muhabbetin dilinde hakkın yarattığı herşey yerli yerinde bizim nazarımızda kadın erkek farkı yok noksanlikta eksikliğe senin görüşlerinde diyerek Hacı Bektaşi Velinin sözleriyle panelin açılışını başlatan moderator Perihan Yüksel günün mana ve önemini açıklayan bir konuşma yaptı ve 8 mart 1857 de New york 'ta 40 bin dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle greve gittiler. Polis işçilere saldırdı ve onları fabrikaya kilitledi.Çıkan yanginda 8 martta 120 işçi can verdi. 1977 de Birleşmiş Milletler 8 mart dünya kadınlar günü olarak anılmasını kabul etti. 1984'te Türkiye'de 8 mart dünya kadınlar günü olarak anılmaya başladı.
KAPDER başkanı Filiz Yüksel de davetlilere derneği tanıttı ve amacımız kadınlarımızı ailelerimizi bilinçlendirmektir. Bu da eğitimle olur. Elimizden geleni yapacağız dedi.
Maltepe belediyesinde bir dönem belediye başkan vekilliği yapan Av. Nimet Karabulut da konuşmacı olarak kadınların toplumda anayasal haklarını anlattı ve kadının en birincil hakkının yaşam hakkı olduğunu açıkladı ve kadın cinayetlerinin affedilemez olduğunu söyledi. Kadınların medeni kanunda belirtilen haklarını düşünce ve ifade haklarını vs anlatan Karabulut daha sonra çeşitli soruları cevapladı.
Panel bitiminde başkan Filiz Yüksel konuşmacılara teşekkür belgesi takdim etti.
Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından bu şekilde tanımlanmış olarak her yıl 8 Mart'ta kutlanan uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Dünya Kadınlar Günü, kadın hakları hareketinde bir odak noktasıdır.
Amerika Sosyalist Partisi, 28 Şubat 1909'da New York'ta bir "Kadınlar Günü" düzenledikten sonra, 1910 Uluslararası Sosyalist Kadın Konferansı her yıl bir "Kadınlar Günü" düzenlenmesini önerdi. 1917'de Sovyet Rusya'da kadınlar oy hakkı kazandıktan sonra 8 Mart ulusal bayram oldu. Kadınlar Günü, 1967'de feminist hareket tarafından benimsenene dek ağırlıklı olarak sosyalist hareketler ve komünist ülkeler tarafından kutlandı.
Bazı ülkeler, Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yıllarında, Kadınlar Günü kutlamalarına ve anmalarına yasaklar, kısıtlamalar getirdi. Kadınlar 1960’lı yılların sonunda 8 Mart’ı yeniden anmaya başlayabildiler. Son olarak Birlemiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977'de, 8 Mart tarihinin "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.